Planificació de decisions anticipades: afavorint l'autonomia de les persones

120,00 

La Planificació de Decisions Anticipades (PDA) és un procés voluntari de comunicació i deliberació entre una persona que pateix alguna malaltia i els professionals implicats en la seva atenció, en relació als valors, expectatives i preferències que desitja es tinguin en consideració en la planificació de la seva atenció, especialment en els moments de salut més delicada i en aquells en què la persona no pugui decidir o expressar-se per si mateixa.

Disponibilidad: Hay plazas

Presentació

La Planificació de Decisions Anticipades (PDA) és un procés voluntari de comunicació i deliberació entre una persona que pateix alguna malaltia i els professionals implicats en la seva atenció, en relació als valors, expectatives i preferències que desitja es tinguin en consideració en la planificació de la seva atenció, especialment en els moments de salut més delicada i en aquells en què la persona no pugui decidir o expressar-se per si mateixa. La PDA ha d'incloure els valors rellevants, les preferències personals i les indicacions assistencials acordades conjuntament i més oportunes en cada situació. La finalitat última és elaborar un PLA D'ATENCIÓ compartit perquè es puguin prendre decisions enfront dels problemes de salut, i que aquestes siguin coherents amb els desitjos i valors de la persona.

Objectius

L'objectiu general d'aquest curs és el de sensibilitzar als professionals en la importància de la PDA i comprendre-la com a part del procés assistencial, especialment amb persones que presenten malalties cròniques avançades complexes. Els objectius específics del curs són:
  • Conèixer els aspectes clau de la PDA: definició, concepte de procés, aspectes ètics i legals.
  • Facilitar el desenvolupament de les habilitats comunicatives i actituds necessàries per a posar en pràctica el procés de la PDA de manera adequada: eines per conduir el cicle de la PDA.
  • Generar consciència en els professionals de la importància de la PDA com a eina de respecte a l'autonomia de la persona i d'apoderament en el seu propi procés de salut i malaltia.
  • Identificar el desenvolupament de la PDA en les diverses trajectòries de malaltia: oncològica, demència, patologies d’òrgan.
  • Descriure situacions de la pràctica assistencial a on la PDA és una eina clau: eutanàsia, final de vida, situacions de complexitat clínica.

Destinataris

Dirigit a Metges i infermeres de l’atenció sanitària i social de qualsevol àmbit assistencial.

Metodologia

Activitat virtual en modalitat (streaming). El curs està dividit en 5 sessions de 4 hores a on es combinaran continguts teòrics amb pràctics. Una de les metodologies serà la Classe invertida (o Flipped Classroom) a on l’alumne haurà de treballar continguts previs a les sessions per tal d’aprofundir al màxim amb activitats pràctiques en les sessions presencials. Es treballaran dinàmiques de grup i role playings.

Calendari

Curs de 19 hores de durada, repartit en 5 sessions de 4 hores: 11, 13, 18, 20 i 25 de novembre de 2024 en horari de 16 a 20h.

Programa

Continguts
  1. Introducció i marc conceptual de la Planificació de decisions anticipades:
  2. Com dur a terme la Planificació de decisions anticipades
  3. Habilitats de comunicació: Counselling
  4. Aplicació de la Planificació de decisions anticipades a la pràctica I:
    1. Desgranant el cicle de la PDA
    2. El cicle de la PDA: preparació
    3. El cicle de la PDA: fent la proposta
    4. El cicle de la PDA: obrint el diàleg
  5. Aplicació de la Planificació de decisions anticipades a la pràctica II:
    1. El cicle de la PDA: dimensions a explorar
    2. El cicle de la PDA: validant els acords
    3. El cicle de la PDA: registre i re-avaluació
  6. Situacions complexes del procés de Planificació de decisions anticipades
    1. Adequació de la PDA a les trajectòries de malalties i al pronòstic
    2. La PDA i l’eutanàsia
    3. Situacions clíniques complexes
  7. L’avaluació ens els processos de Planificació de decisions anticipades

Matrícula

Disponibles 30 places que se seleccionaran per ordre d'inscripció.

Acreditació

Sol·licitada acreditació al Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries i la Comissió de Formació Continuada del Sistema Nacional de Salut.

Equip Acadèmic

  • Cristina Lasmarías, Infermera, Doctora per la Universitat de Vic. Institut Català d’Oncologia. Hospitalet del Llobregat.
  • Helena García, Psicòloga, Doctora per la Universidad Autónoma de Madrid. Hospital La Paz, Madrid.
  • Iñaki Saralegui, Metge Intensivista, Doctor por la Universidad de Deusto. Equip de cures pal·liatives de l'Organització Sanitària Integrada d’Araba (Osakidetza)
  • Esther Limón, Metgessa de Família, Doctora en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona. Equip d’atenció primària Ronda Prim, Mataró.
  • Raquel Martínez, Infermera, Máster en Cuidados Paliativos. Equip d’atenció primària Camp de l’Arpa.
Carrito de compra
Scroll al inicio